WDC Europe Cup 2024 Slovačka, Šamorin 24.09 - 28.09.2024.

Proteklog tjedna od 24. do 28. rujna 2024. u slovačkom Šamorinu se održao WDF Europe Cup 2024 na kojem je nastupila naša muška i ženska reprezentacija. Ovo je za našu reprezentaciju bio tek drugi nastup na WDF Europskom prvenstvu i možemo reći da malo po malo dolazimo rame uz rame vodećim europskim reprezentacijama u klasičnom pikadu. U muškoj konkurenciji je nastupilo 40 reprezentacija, a kod žena 32 reprezentacije.

00000258 muski crvena jako

Muška reprezentacija:

Ivica Cavrić, Mario Čegir, Romeo Grbavac i Marko Janjić.

Izbornik: Ivan Močić

00000259 zene crvena jako

Ženska reprezentacija:

Marina Letica, Josipa Brzić, Gabriela Bagat i Sandra Ivić.

Izbornik: Ante Pešić

00000260 svi crvena jako

Prvog dana na rasporedu je bilo ekipno natjecanje gdje je ždrijeb našim reprezentacijama dodijelio zanimljive skupine.

Ekipno muški - https://tv.dartconnect.com/league/wdfeurocup/matches/13129

Muška reprezentacija je igrala u grupi sa:

Slovenija - pobjeda 9:2

Wales - poraz 9:5

Jersey - pobjeda 9:2

Norveška - pobjeda 9:4

Muška reprezentacija je prošla skupinu kao drugoplasirana s 3 pobjede i 1 porazom.

00000261 muski crna jako

Ekipno žene - https://tv.dartconnect.com/league/wdfeurocup/matches/13129

Ženska reprezentacija je igrala u grupi sa:

Austrija -pobjeda 9:5

Češka - pobjeda 9:8

Škotska - poraz 9:4

Ženska reprezentacija je prošla skupinu kao drugoplasirana s 2 pobjede i 1 porazom.

00000262 zene crna jako

U osmini finala naša muška reprezentacija je u pravoj pikado drami pobijedila odličnu reprezentaciju Rumunjske u odlučujućem legu.

Nakon rezultata 8:8 se igrao odlučujući leg u kojem je Romeo Grbavac pobijedio Rumunja Daniela Recoveanua.

U osmini finala kod žene naša reprezentacija je kao drugoplasirana dobila jednog od najtežih mogućih protivnika, reprezentaciju Engleske.

Engleska je opravdala ulogu favorita i pobjedom 9:1 prošla u četvrtfinale, a naše reprezentativke su završile nastup na 9. mjestu.

U četvrtfinalu je isto bila velika borba, prvu veću prednost je imala naša reprezentacija kod vodstva 6:4, međutim Danci se ne predaju i nažalost rade preokret i prolaze u polufinale pobjedom 9:7.

00000263 hrv eng

Drugoga dana prvenstva muškarci su igrali parove, a žene pojedinačno.

Parovi muškarci - https://tv.dartconnect.com/event/wdfeurocup24/matches

Pojedinačno žene - https://tv.dartconnect.com/event/wdfeurocup24/matches

U muškim parovima naš par Grbavac/Čegir u 2. kolu (Last 64) je izgubio nevjerojatan meč, s prosjekom od 99,87 su izgubili 4:3 od nizozemske kombinacije Olde Kalter/Brouwer.

Naš drugi par Janjić/Cavrić je bio puno uspješniji te su se s četiri pobjede došli do četvrtfinala, gdje nažalost nisu iskoristili mnogobrojne šanse protiv švedske kombinacije Engstrom/Harrysson koja je pobjedom 4:1 prošla u polufinale.

00000264 parovi svedska

U pojedinačnom ženskom natjecanju naša najuspješnija igračica bila je Marina Letica, koja se s 4 pobjede plasirala u četvrtfinale. Letica je u prvom kolu pobijedila Belgijanku Dessein s 4:0, nakon toga Nizozemku Wajer s 4:2. U šesnaestini finala je bila bolja od Luksemburžanke Hoor s 4:0, a u osmini finala je pobijedila 4:3 Španjolku Garciju. U četvrtfinalu Letica je igrala jako dobro, ali je nažalost ipak izgubila protiv odlične irske igračice Robyn Byrne s 5:2, koja se na kraju i okitila titulom WDF pojedinačne prvakinje Europe. Gabriela Bagat je završila na 17. mjestu, Sandra Ivić na 33. mjestu, a Josipa Brzić na 65. mjestu.

Trećeg dana WDF Europe Cup 2024 su se igrali ženski parovi i muško pojedinačno prvenstvo.

Parovi žene - https://tv.dartconnect.com/event/wdfeurocup24/matches

Pojedinačno muškarci - https://tv.dartconnect.com/event/wdfeurocup24/matches

00000265 letica i brzic

U ženskim parovima naša kombinacija Letica/Brzić je igrala odličan pikado i s 3 pobjede prošla u četvrtfinale. Posebno treba istaknuti pobjedu protiv jednih od favoritkinja, engleske kombinacije Clarke/Pauling koju su naše reprezentativke pobijedile 4:3.

U četvrtfinalu su Letica i Brzić opet imale težaka zadatak, velška kombinacija O`Sullivan/Watson je ipak bila bolja i pobjedom 4:0 prošla u polufinale.

Naša druga kombinacija Ivić/Bagat je nastup završila na 33. mjestu.

U pojedinačnom WDF Europskom prvenstvu naši reprezentativci su imali isto odlične rezultate. Ivica Cavrić je nažalost zbog propuštenih prilika za pobjedu već u 1. kolu (Last 256) završio svoj nastup porazom 4:3 od turskog reprezentativca Yavuza. Romeo Grbavac je odlično krenuo, pobijedio Austrijanca Kupmana, a onda u jednom od najboljih mečeva toga dana nažalost izgubio 4:3 od Velšanina Bevana. Grbavac je imao prosjek 93,12 ali nažalost ni to nije bilo dovoljno za pobjedu.

Naš Mario Čegir je imao isto odličan nastup, prvo je pobijedio Quemarda (Jersey) s 4:1, potom Sjevernog Irca Dunlopa isto s rezultatom 4:1, a nakon toga odličnog Irca McGlynna s 4:3 u jednom stvarno vrhunskom meču. U osmini finala Čegira je čekao još jedan težak zadatak Englez Cameron Crabtree, jedan od favorita toga dana. Šteta za propuštene prilike na izlazu, jer rezultat 4:1 za Engleza moga je i lako biti u korist našeg Čegira.

Naš najbolji pojedinac na pojedinačnom WDF prvenstvu Europe bio je Marko Janjić, koji je u prvom kolu pobijedio Latvijca Laumanisa s 4:0, u drugom kolu Talijana Bassettia s 4:2. U trećem kolu je bio bolji od Šveđanina Torbjornssona sa 4:1, a u šesnaestini finala je pobijedio Belgijanca Teysena 4:1. U osmini finala Janjić je igrao protiv Velškog reprezentativca Challengera, bio je to jako dobar i neizvjestan meč u kojem su oba igrača na rezultatu 3:3 imali priliku završiti meč, ali na svu sreću naš Janjić je prvi izašao i prošao u četvrtfinale pobjedom 4:3.

U borbi za medalju ga je čekao Irac Adrian Devine koji je toga dana igrao stvarno odličan pikado. Šteta za neiskorištene prilike na početku meča koje su mogle meč usmjeriti na stranu našeg Janjića, ali Irac je igrao odlično i pobjedom 5:1 prošao u polufinale.

00000273 img 5940

Naravno da ostaje žal zbog mnogobrojnih propuštenih prilika da se osvoji prvo odličje na WDF Europe Cupu, ali ako se uzme u obzir da nam je ovo tek drugo WDF Europsko prvenstvo onda je postignuti rezultat svakako hvale vrijedan.

Klasični pikado u Hrvatskoj još uvijek nije na razini popularnosti kao elektronički pikado, ali postepeni rast broja zainteresiranih iz godine u godinu nam ulijeva nadu da će se to u budućnosti promijeniti na bolje i da će klasični pikado postati puno popularniji.

Kad dođemo do te razine vjerujemo da će i rezultati na velikim natjecanjima u klasičnom pikadu biti sigurno okrunjeni mnogobrojnim odličjima kao i u elektroničkom pikadu gdje smo sigurno jedna od najtrofejnijih zemalja u Europi.

00000276 svi crna jako00000278 svi bijela jako

Ovaj WDF Europe Cup je bio doslovno za pet. Čak 5 petih mjesta je osvojila naša reprezentacija, tj. pet puta je bila na mali koračić do osvajanja odličja. U ukupnom poretku naša muška reprezentacija je završila na odličnom 6. mjestu, a ženska reprezentacija na 8. mjestu što nas svrstava u sami vrh europskog klasičnog pikada rame uz rame s najuspješnijim europskim reprezentacijama koje većinom samo i igraju klasični pikado, za razliku od nas.

Vjerujemo da će u budućnosti klasični pikado postati još popularniji u Hrvatskoj, a samim time razina kvaliteta i uspjesi naše reprezentacije će biti još veći, te ćemo se s idućih WDF Europe Cup i World Cup vraćati kući s mnogobrojnim odličjima.

00000277 gala

Čestitke našoj reprezentaciji na još jednom izuzetno uspješnom nastupu, a mi već sada počinjemo s pripremama da Vam omogućimo nastup na WDF World Cupu 2025 koji će se održati iduće godine u dalekoj Južnoj Koreji. Bit će to sigurno financijski i organizacijski zahtjevan projekt za naš savez, ali Vam obećajmo da ćemo sve napravit da to i ostvarimo.