Baner

8. 8. 2019.

Pikado pločaU protekloj sezoni HPS je pokrenuo seriju turnira u klasičnom pikadu, u konkurenciji seniora i seniorki. Sveukupno su održana tri turnira iz masters serije na kojima je sudjelovalo oko 50 natjecatelja registriranih u HPS-u. Svjedočili smo i prvom Pojedinačnom i Ekipnom prvenstvu Hrvatske u klasičnom pikadu, koje se održalo 25. 5. 2019. godine u Sportskom centru „Sava sport“ Vladimira Vidrića 12, 10360 Sesvete. Nadalje, 30. 1. 2019. godine zaprimili smo dopis u kojem smo obaviješteni da je HPS primljen u pridruženo članstvo WDF-a, s pozivom za sudjelovanje na generalnoj skupštini WDF-a (Rumunjska, listopad 2019.), gdje se očekuje da budemo primljeni u punopravno članstvo.

WDF je član sljedećih međunarodnih saveza: GAISF – Globalna asocijacija međunarodnih sportskih federacija; AIMS – Savez nezavisnih priznatih članova sporta. WDF je također potpisao Svjetski antidoping kodeks i razvio kulturu čistog sporta u suradnji s WADA – World Anti-Doping Agency. WDF se aktivno zalaže za puno priznanje MOO-a, što u budućnosti znači nemjerljive benefite sportašima koji se bave pikadom.

Samim pristupanjem HPS-a u WDF hrvatski igrači ponovno stječu pravo kategorizacije sukladno „Pravilniku o kategorizaciji sportaša“. Kako je poznato, to pravo nam je HOO ukinuo jer (EDU i IDF), asocijacije čiji smo članovi, nisu priznati od MOO, niti od GAISF-a.

Za prvu sezonu i “porođajne muke” možemo reći da smo odradili lavovski posao u kojem smo uveli klasični pikado u službeni kalendar natjecanja pa se i ovom prilikom zahvaljujemo svim čimbenicima koji su svojim djelovanjem, organizacijom i na kraju samim natjecanjem doprinjeli uspješnom završetku sezone.

Zbog ispunjavanja kriterija koji su propisani od strane WDF-a, s ciljem da ostvarimo punopravno članstvo u  WDF-u kako bi mogli ostvariti već spomenute benefite, Izvršni odbor HPS-a je na svojoj redovnoj sjednici održanoj 3. 7. 2019. godine donio sljedeće odluke:

Slaven Kovačević imenovan je HPS-ovim koordinatorom za klasični pikado koji će operativno provoditi sve aktivnosti iz domene klasičnog pikada prilikom organizacije svih nacionalnih i međunarodnih natjecanja.

Donešen je i plan natjecanja u klasičnom pikadu za sezonu 2019./2020. i njegove osnovne smjernice su:

Ekipno natjecanje:

Ekipno natjecanje bit će organizirano po županijskim ligama kao i elektronski pikado, a za tu organizaciju odgovorna su vodstva županijskih saveza.

Ekipu će činiti minimalno tri natjecatelja iz istog kluba.

Pobjednik utakmice je ona ekipa koja ostvari više pobjeda iz pojedinačnih susreta koji se igraju po sistemu - tko prvi do 3 dobivena lega.

Disciplina 501 DO.

Ne bi bilo kategorija nego bi se svi natjecali u jednoj jedinstvenoj ligi.

Kotizacija po igraču iznosi 75 kuna prema HPS-u. Ako su igrači registrirani kroz ekipu i klub u elektronskom pikado onda nema kotizacije za ekipu i klub. Ako se igrači registriraju samo za klasični pikado onda plaćaju kotizaciju i za ekipu i za klub, kao u elektronskom pikadu.

Pravo nastupa na Državnom  prvenstvu u klasičnom pikadu imat će samo ekipe koje su se natjecale u županijskim ligama.

Konačan broj ekipa koje idu na državno prvenstvo odredit će se po koeficijentu koji će se izračunati omjerom ukupnog broja ekipa i ekipa u matičnom savezu.

Pojedinačno:

Pojedinačno natjecanje bit će organizirano kroz masters turnire po regijama.

Ustanovljene su sljedeće regije:

- SZ Hrvatska (PSVR, PSGZ, PSKZŽ, PSZŽ, PSSMŽ)

- Slavonija (PSVSŽ ,PSBPŽ, PSKKŽ)

- Primorska Hrvatska(PSPGŽ, IPS, PSKŽ)

- Dalmacija (PSZDŽ, PSŠŽ, PSSDŽ, PSDNŽ)

 Sustav igre je samo desna strana, tko prvi do 4 lega.

 Konačan broj igrača koji idu na državno prvenstvo odredit će se po koeficijentu koji će se izračunati omjerom ukupnog broja igrača i igrača u regiji.

Broj mastersa bit će naknadno određen.

Ovom prilikom HPS poziva sve zainteresirane klubove, ekipe i natjecatelje, koji imaju ambiciju igrati klasični pikado, da se prijave matičnim županijskim savezima kako bi se mogla  organizirati ekipna i pojedinačna natjecanja, jer samo na takav način možemo osigurati opstanak u WDF-u i na taj način pružiti našim igračima i klubovima širu  perspektivu u sportskom i natjecateljskom smislu, kao i mogućnost povratka kategorizacije naših vrhunskih  sportaša.

Copyright © 2020 Hrvatski Pikado Savez. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates