Baner

14. 6. 2019.

Hrvatska ženska reprezentacija prvakinje Europe Caorle 2019.Hrvatske pikadistice na krovu Europe, (stoje slijeva): Slavko  Brzić, Rina Radun, Maja Tešija, Natalija Šimac, (čuče slijeva): Kristina Ivanković, Ana Mamut, Josipa Krželj, Marina Letica

U četvrtak je ispisana još jedna zlatna stranica u knjizi uspjeha hrvatskog pikada. Ženska pikado reprezentacija Hrvatske slavila je u Kupu nacija i osvojia naslov europskih prvakinja. Streloviti na žalost nisu uspjeli ni drugu godinu za redom pobijediti Čehe iako su odigrali odličan turnir i tek ih je mali koračić dijelio do zlata.

Priča s Kupom nacija započela je još u utorak navečer kada je održan ždrijeb, a obje naše selekcije imale su status jednog od nositelja.

U muškoj konkurenciji uz nas su status nositelja imali još i Češka, Rusija, Italija. To je značilo da se do finala desne strane ne možemo susresti s Češkom i Italijom koje su kao prvi i četvrti nositelji bile smještene u gornji dio ždrijeba.

Hrvatska pikado reprezentacija, drugi u Europi, Caorle 2019.

Hrvati prije početka meča s Njemačkom

U prvom kolu na desnoj strani Streloviti su za prvog protivnika dobili Austriju. Izbornik reprezentacije Perica Konforta za startnu je četvorku odredio Ivicu Cavrića, Vladimira Lešića, Deana Biškupića i Dragutina Pečnjaka, dok su na klupi ostali Nenad Petrović i Danijel Ivezić. Daria Strmečkog čekali smo do samog starta prvenstva, ali, nažalost, privatne obaveze spriječile su ga da pomogne Strelovitima u Caorleu.

Austrijanci predvođeni iskusnim Antonom Peinom znaju ponekad iznenaditi, no ovaj puta to nije bio slučaj jer su naši odmah u prvom krugu poveli 3:1, a poraz od naših je ubilježio Lešić. U drugom krugu naši ponovo osvajaju tri lega i povećavaju prednost na 6:2, što nam je u tom trenutku predstavljalo popriličan kapital. U trećem krugu streloviti nastavljaju u istom ritmu gdje im popuštaju sve kočnice pa se vrlo brzo dogodilo da je utakmica prekinuta rezultatom 9:2.

Drugo kolo nam je donijelo Njemačku s PDC igračem Munchom, ali Hrvatskoj ne treba mnogo da pokaže što zna. Opet u prvom krugu gubi samo Lešić – 3:1! Drugi krug je bio jednosmjerna cesta i svi su naši brzinski odradili za velikih 7:1. U trećem krugu najbrži su bili Leške i Pečnjak za prekid rezultatom 9:1!!!

Vrlo nezgodan protivnik – reprezentacija Rusije

Polufinale desne donijelo nam je Ruse sa strašnom PDC postavom: Obukhov, Koltsov, Oreshkin i Kadochnikov. Koltsov i Kadochnikov su samo par dana ranije u Hamburgu igrali PDC WORLD CUP za Rusiju. Ali naši već imaju ustaljenu taktiku. Lešić ponovo jedini gubi prvi krug promašivši više strelica za 4:0 ali i 3:1 je zadovoljavajuće. Drugi krug su Rusi rezultatski odigrali 2:2, jer su Koltsov i Oreshkin dobili Lešića odnosno Pečnjaka. Treći krug dobivaju Lešić, Biškupić i Pečnjak i u tim trenucima kod 1:1 u legovima Cavrić se namješta na izlaz, a Oreškin zatvara fantastičnih 160 tako da se umjesto 9:3 u zadnji krug ušlo s 8:4. U tom zadnjem krugu obrnuta priča od trećeg, gube Leške, Biška i Pero pa Cavra ostaje sam na crti za pobjedu protiv Obukhova. To uopće nije bilo upitno te su se naši plasirali u finale desne. Tamo nas čekaju Česi.

 

ČESI KOBNI PO HRVATE DRUGU GODINU ZAREDOM

Fantastični Drtil uz pomoć svoja 3 „patuljka“ pokopao je naše nade da ćemo u finale s desne. Iako ga je u prvom krugu Cavrić dobio, Pečnjak je dobio svoju, ali Leške već standardno gubi prvi krug a i Biške nije uspio kapitalizirati Cavrićev bod protiv Drtila. Drugi krug je samo Cavra dobio i kola su polako krenula niz brdo. Još su u trećem krugu Cavrić i Pečnjak pobjedom nad strašnim Drtilom pokušali kreirati preokret, ali na žalost Biške i Ivka, koji je zamjenio kapetana Lešića, nisu imali svoj trenutak. Tako ispada statistički da je Hoffman ubio moral kod naših a ne Drtil koji je imao skor 2:2. Hoffman je dobio sve 3 u prva 3 kruga. U četvrtom je igrao protiv Cavrića, ali nisu završili meč jer su Pero i Biška izgubili te se utakmica registrirala rezultatom 9:5 za Češku. Kad se pikado igra obostrano na ovako visokom nivou onda samo 1 promašena strelica na izlazu zna okrenuti cijelu utakmicu naopako.

Na izborniku Konforti je bio zadatak da pokuša nečim razdrmati momčad te im ubrizgati potrebnu dozu samopouzdanja pred finale lijeve strane, gdje su nas dočekali mušterije Nijemci. A oni su se uspjeli držati uz bok našima prvi krug, dok su naši još vjerovatno proživljavali nedavni poraz od Čeha. A Švabe su na krilima pobjede nad jakom Rusijom bili plutajuća mina koju je trebalo izbjeći pošto–poto. Uglavnom, po već ustaljenom običaju, Leške gubi prvi pa od izbornika traži zamjenu što je pravi kapetanski potez stavljanja vlastitog ega u službu ekipe. Debi za reprezentaciju je tako zasluženo doživio i „barba“ Neno Petrović koji je iza sebe imao fantastičnu sezonu. I igrao je odlično do izlaza, ali rupica gore-dolje-lijevo-desno i nikako izlaz pogoditi. Zato su ostala trojica Cavra, Pero i Biška izmasakrirali Švabe. Pogotovo Biška sa 4/4 a vjerovatno bi i Pero 4/4 imao da je morao završiti meč. Ali nije jer je prekinuto kod rezultata 9:4. E sad ćemo se „potući“ s Česima u finalu...

I pokazali su naši momci da imaju karakter. Izbornik Konforta pokušava iznenaditi Čehe sa Nenom umjesto Lešića u početnoj postavi. I opet Neno spuštanje igra briljantno ali izlaz neće..., a u ovakvoj utakmici nema popravnog. Imaš jednu ili dvije strelice i to je to. Prvi krug je mirisalo na katastrofu – 0:4 Sad Konforta uvodi Lešića i odmah ga tim gura na Drtila, ali Leške reagira kapetanski i pobjedom nad Drtilom započinje preokret. Slijede ga i ostali pa se drugi krug završava 4:4 i s laganim ulaskom vode u uši česima. A treći je započeo furiozno s hrvatske strane. Cavrić i Pečnjak ekspresno završavaju svoje mečeve i dovode nas u vodstvo od 6:4. Biška vodi protiv Drtila 1:0 i ima 2 strelice na D20 za 2:0. Ali Drtil ne oprašta greške i preokreće, a i Leške gubi pa se česi vraćaju u život. U zadnjem krugu Biška nas ekspresno ponovo dovodi u vodstvo a ostali svi igraju u rezultatu 1:1. I svi su imali po jednu-dvije strelice za dobit meč i osigurati bar produžetke. Ali u pikadu odlučuje i faktor sreće, a ona je i ovo prvenstvo bila na strani Češke koja je obranila titulu od lani. Očito im Caorle paše pa je sreća da se dogodine EP seli u Benidorm u Španjolskoj.

Čestitke našim momcima i izborniku Konforti na junačkoj borbi do zadnje strelice. Cilj prije prvenstva je bio najmanje finale, cilj je i ostvaren, ali ostaje osjećaj da se moglo i stepenicu više...

Na kraju je jaka reprezentacija Njemačke u sastavu Kevin Munch, El Abbas, Andreas von der Hegden, Kaesten Koch, Stefan Stoyke i Christian Soethe osvojila brončanu medalju. S  obzirom da samo njihov savez za elektronički pikado, DSAB, ima preko 60.000 registriranih igrača, dok npr. HPS ima 2.500, to je veliki neuspjeh za tu zemlju.

 

KUP NACIJA SENIORI

REZULTATI HRVATSKE:
Hrvatska – Austrija     9:2
Hrvatska – Njemačka  9:4
Hrvatska – Rusija       9:7
Hrvatska – Češka       5:9

FINALE LIJEVE   Hrvatska – Njemačka 9:4
FINALE:              Hrvatska – Češka      7:9

 

IGRAČ

AUSTRIJA

NJEMAČKA

RUSIJA

ČEŠKA

NJEMAČKA

ČEŠKA FINALE

UKUPNO

Dean Biškupić

3-0

2-0

3-1

0-4

4-0

2-2

14-7

Ivica Cavrić

2-1

2-0

3-1

3-0

2-1

2-2

14-5

Dragutin Pečnjak

3-0

3-0

2-2

2-2

3-0

2-2

15-6

Vladimir Lešić

1-1

2-1

1-3

0-1

0-2

1-2

5-10

Nenad Petrović

x

x

x

x

0-1

0-1

0-2

Daniel Ivezić

x

x

x

0-2

x

x

0-2

UKUPNO

9:2

9:4

9:7

5:9

9:4

7:9

48-32

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KONAČNI POREDAK

1.

Češka

9.

Finska

2.

Hrvatska

9.

Mađarska

3.

Njemačka

9.

Luxembourg

4.

Rusija

9.

Austrija

5.

Italija

13.

Slovačka

5.

Španjolska

13.

Poljska

7.

Švicarska

13.

Turska

7.

Slovenija

13.

Francuska

 

FINALISTI EP-a POSLJEDNJIH 13 GODINA

GODINA

MJESTO

POBJEDNIK

FINALIST

2007.

Prag, CZE

Poljska

Hrvatska

2008.

Caorle, ITA

Češka

Hrvatska

2009.

Zadar, HRV

Hrvatska

Češka

2010.

Leukerbad, ŠVI

Hrvatska

Slovenija

2011.

Benidorm, ŠPA

Hrvatska

Češka

2012.

Antalya, TUR

Hrvatska

Češka

2013.

Geiselwind, NJEM

Češka

Hrvatska

2014.

Poreč, HRV

Hrvatska

Njemačka

2015.

Poreč, HRV

Hrvatska

Njemačka

2016.

Poreč, HRV

Hrvatska

Češka

2017.

Caorle, ITA

Hrvatska

Češka

2018

Caorle, ITA

Češka

Hrvatska

2019.

Caorle, ITA

Češka

Hrvatska

 

“Ovo je pravo sportsko čudo da jedna reprezentacija 13 godina za redom igra u finalima europskih prvenstava, ne znam za takav primjer niti u jednom drugom sportu. U Hrvatskoj se očito igra tako kvalitetan pikado koji to i zaslužuje”,  rekao je Ivica Cavrić.

 

DJEVOJKE OSVOJILE ČETVRTO ZLATO NA EP

Naša ženska reprezentacija također je bila jedna od nositeljica, jer je prošle godine osvojila brončanu medalju. Njemice, kao prošlogodišnje prvakinje, bile su u gornjem dijelu ždrijeba i s njima smo se mogli susresti samo u finalu desne, što i nije bilo loše za samopouzdanje naših pikadistica ako se zna s kakvim potencijalom raspolaže njemačka reprezentacija. Međutim ono što je sljedilo u iduća dva dana u Caorleu porušilo je sve predrasude i pretpostavke, a za to su zaslužne prije svega naše dame.

Već je prva utakmica protiv Lukemburga najavila da je izbornik Brzić posložio pravu klapu. Cure iz Luksemburga još nisu ni shvatile što se događa, a već su gubile 4:0 poslije prvog kruga. Postava Letica, Radun, Krželj, Šimac nije skinula nogu s gasa nego nastavila u istom ritmu, pa je nakon drugog kruga bilo već 8:0. Izbornik Brzić tada radi 2 zamjene da ukaže priliku Tešiji i Ivanković da i one zasjaju. Međutim, Rina Radun bila je najbrža u trećem krugu pa je utakmica završila 9:0 i 18:0 u legovima. Moćno i autoritativno. 

Utakmicu protiv Austrije naše su počele u istoj početnoj postavi. Austrijanke su se pokazale kao vrlo nezgodan protivnik, mnogo jači od Luksemburga. Prvi krug završava 2:2 pobjedama Letice i Šimac. Da je naša ekipa dobro izbalansirana pokazuje drugi krug gdje Letica i Šimac gube, ali čupaju Krželj i Radun pa je nakon drugog kruga rezultat bio 4:4. Međutim, treći krug su Austrijanke odigrale bolje te su naše curke u zadnji krug ušle s rezultatskim minusom od 5:7, jer je samo Šimac dobila svoj meč. Tu je naša reprezentacija pokazala da postoji neka kemija, pokazala karakter, ubacile su dvije brzine više te furioznom igrom rade fantastičan preokret dobivši sve 4 u zadnjem krugu i pobjedivši 9:7. Još je samo jedna prepreka stajala između naših cura i osigurane medalje.

A ta jedna prepreka zvala se moćna Slovačka. Prvi krug su Slovakinje pokazale zašto su bile jedne od favoritkinja prvenstva. Samo je Natalija dobila svoj meč pa smo u drugi krug ušli s minusom 1:3. Tu su naše očito odlučile bit tvrd orah te uspostavile ravnotežu u igri. Drugi krug pobjedama Letice i Radun pokazuje curama da mogu protiv Slovakinja. Iako se u treći krug ušlo s 3:5 po curama se vidjela odlučnost da skupo prodaju svoju kožu. Treći krug pobjeđuju Letica i Krželj i potvrđuju da su cure sposobne odigrat al pari s jakima. U zadnjem krugu u koji se krenulo s 5:7 pokazuju naše cure da su od tvrdog materijala i da imaju pobjednički karakter. Letica i Radun brzinski izjednačavaju na 7:7, Krželj čak dovodi naše u vodstvo 8:7, ali Šimac nije imala sreće pa je regularni dio utakmice završio neriješeno 8:8. Pristupilo se igri parova. Slovakinje, Nagyova i Janovela su fantastično odigrale protiv Letice i Radun ne ostavivši im ni malo šansi, ali zato su Krželj i Šimac pobjedile Sulovsku i Lopkašovu tako da drama dostiže vrhunac. U jedan leg je stala odluka tko će u finale desne i osigurati medalju. Krželj i Šimac ekspodiraju i pobjeđuju taj odlučujući leg za konačnu pobjedu od 9:8. Bravo cure, pokazale su da imaju onaj dio tijela koji inače imaju muškarci, da imaju zajedništvo, vjeru jedne u druge i u izbornika Brzića. Ali sad su i naši apetiti porasli, sad ne želimo da stanu tu nego da preko moćne Njemačke, koja je Češku bacila na lijevu stranu, naše prođu u veliko finale.

U finale desne cure su ušle bez pretjerane euforije, ali čvrste i odlučne da svim silama pokušaju doći u veliko finale. A kad se neka ekipa tako postavi, kad se ekipa shvati „svi za jednoga-jedan za sve“ onda svaki član daje ne 100 nego 150% svojih mogućnosti. U takvoj konstelaciji snaga Njemice nisu imale ama baš nikakvu šansu. Prva dva kruga po 3:1, treći 2:2 i samo je bilo pitanje koja će od naših cura najbrže završiti svoj meč. Ovoga puta je to bila „ljevoruka revolverašica“ Rina, na što su svi s klupe i na stageu pohlili jedni drugima u zagrljaj. Finale već samo po sebi odličan je uspjeh, no s obzirom da se ušlo s desne strane apetiti su potiho narasli. Dalo se to naslutiti po govoru tijela, pogledima da je Brzić složio moćnu mašinu u kojoj svaki dio daje dodatne „konje“.

 

U MEČU SA SLOVAČKOM

Marina Letica pogađa za pobjedu u finalu Eurocupa Caorle 2019.Slovakinjama će vjerojatno u budućnosti strah izazivati svako žensko ime koje se rimuje sa Rina i Marina. Ne umanjujući doprinos Jope Krželj i Natalije Šimac, njih dvije su im održale pravu malu školicu pikada, dobivši 6 od 8 svojih mečeva. Prva dva kruga su njih dvije imale 4/4 i tome je još Jope dodala svoju jako bitnu pobjedu da se na „poluvrijeme“ ode sa 5:3. U trećem krugu Marina je upala u malu krizu, izgubila svoj meč, ali kako smo ono rekli? Sve za jednu-jedna za sve... Jope još jednom svojom i Rina održavaju prednost od dvije pobjede pred odlučujući krug. U zadnjem krugu Rina ostaje bez sportske sreće, ali njen poraz poništava Natalija svojom pobjedom. Jope gubi i na crti ostaje samo Marina. Hrvatska prvakinja se kao takva i postavila te pobjedom razgalila srca  svih onih u dvorani koji su navijali za Hrvatsku a i pred povećim brojem ljudi u domovini koji su utakmicu pratili u živo na streamu. Stage se u tili čas pretvorio u klupko hrvatskih dresova. Nije se znalo više tko koga grli, tko koga ljubi od radosti. Europske će prvakinje pehar primiti na ceremoniji u petak predvečer. Ovo je četvrta zlatna medalja koju su osvojile naše dame na europskim prvenstvima. Prije ove zlato su osvojile još u: St. Johan 2002 (AUT), Hamburgu 2004 (NJEM) i Poreč 2016 (HRV).

 

KUP NACIJA SENIORKE

REZULTATI HRVATSKE:
Hrvatska – Luxembourg         9:0
Hrvatska – Austrija                9:7
Hrvatska – Slovačka              8:8
Hrvatska – Njemačka             9:4

FINALE: Hrvatska – Slovačka 9:7

 

KONAČNI POREDAK

1.

Hrvatska

9.

Finska

2.

Slovačka

9.

Mađarska

3.

Njemačka

9.

Turska

4.

Češka

9.

Španjolska

5.

Rusija

13.

Francuska

5.

Austrija

13.

Poljska

7.

Italija

13.

Luxembourg

7.

Slovenija

13.

Švicarska

 

STATISTIKA

IGRAČICA

LUXEMBOURG

AUSTRIJA

SLOVAČKA

NJEMAČKA

SLOVAČKA FINALE

UKUPNO

Rina Radun

3-0

2-2

2-2

4-0

3-1

14-5

Marina Letica

2-0

2-2

3-1

3-0

3-1

13-4

Josipa Krželj

2-0

2-2

2-2

2-1

2-2

10-7

Natalija Šimac

2-0

3-1

1-3

0-3

1-1

7-8

Kristina Ivanković

x

x

x

x

x

x

Maja Tešija

x

x

x

x

x

x

Ana Mamut

x

x

x

x

0-2

0-2

UKUPNO

9:0

9:7

8:8

9:4

9:7

44-26

 

REZULTATI ŽENSKKE REPREZENTACIJE OD 2008 GOD.

GODINA

MJESTO

POZICIJA

2008.

Caorle, ITA

4.

2009.

Zadar, HRV

3.

2010.

Leukerbad, ŠVI

3.

2011.

Benidorm, ŠPA

4.

2012.

Antalya, TUR

5.

2013.

Geiselwind, NJEM

7.

2014.

Poreč, HRV

13.

2015.

Poreč, HRV

7.

2016.

Poreč, HRV

1.

2017.

Caorle, ITA

4.

2018

Caorle, ITA

3.

2019.

Caorle, ITA

1.

 

HRVATSKI JUNIORI ZAVRŠILI NA DIOBI PETOG MJESTA

Reprezentacija Hrvatske juniori, Caorle 2019.

Juniorska reprezentacija Hrvatske svoj je nastup na Kupu nacija završila na diobi petog mjesta. Pobjeda protiv Slovenaca, uz poraze od Turske i Češke učinak je koji je ostvarila naša mlada selekcija u sastavu Filip Ljubenko (Zagreb), Mihael Sporiš (Cerna), Edo Ante Babaić (Zadar), Marko Marić (Zadar) i Valentin Lakota (Gradište), uz izbornika Pericu Konfortu.

Na petom izdanju EDU Kupu nacija za U-18 juniorske reprezentacije nastupilo je ukupno devet zemalja. Naslov europskih prvaka osvojila je Njemačka kojoj je jedino uspjela zaprijetiti Turska u finalu.

Našima ždrijeb nije bio naklonjen jer su u prvom kolu dobili  reprezentaciju Turske koja obiluje kvalitetnim igračkim kadrom u juniorskoj selekciji. To mogu zahvaliti kvalitetnoj pikado školi koja je prisutna kod njih, a podatak da Turska dođe na prvenstvo s 50 i više juniora dovoljno govori o kakvim se ambicijama radi.

Naši su u dvoboj sa Turskom ušli oprezno pa su prvi krug završili s 2:2. Pobjede su uknjižili Marić i Lakota, a ostaje žal za igubljenim mečom Filipa Ljubenka. U drugom krugu Turci ne ostavljaju previše prostora našima i knjiže sve četiri pobjede i sada vode 6:2. Iako je izbornik u igru uveo Mihaela Sporiša umjesto Babaića nije se moglo više. U treći krug ulazimo s istom postavom i jedino Ljubenko uspijeva dobiti svoj meč, ali svi ostali gube i utakmica se prekida rezultatom 9:3.

U drugoj utakmici igramo sa Slovenijom, u sastavu: Ljubenko, Marić, Lakota i Sporiš. Prvi krug završavamo s 2:2. U drugom krugu izbornik vadi Sporiša i vraća Babaića koji odlično reagira tako da nakon drugog kruga vodimo slovence 5:3. U trećem igramo 2:2 što nam zadržava prednost od dva boda do zadnjeg kruga u kojem pobjede donose Ljubenko i Lakota, što je dovoljno za prolaz. U ovom meču Ljubenko je dobio sve četiri za razliku od prvog meča u kojem je upisao samo jednu pobjedu.

Utakmica s Češkom nam je bila prilika da pobjedom osiguramo četvrto mjesto i borbu za medalju. Međutim, ni u toj utakmici nismo polučili dobar rezultat jer su Česi dominirali do samog kraja te zasluženo pobijedili s 9:3. U toj utakmici vrijedi zabilježiti dvije pobjede Ljubenka i jednu pobjedu Lakote.

Peta pozicija je ponovljeni rezultat od prošle godine što samo po sebi i nije lose, ali mislimo da naši juniori mogu više.

 

KONAČNI POREDAK

1.

Njemačka

2.

Turska

3.

Italija

4.

Češka

5.

Rusija

5.

Hrvatska

7.

Austrija

7.

Slovenija

9.

Slovačka

Copyright © 2021 Hrvatski Pikado Savez. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates
 

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.