Print

2. 4. 2019.

Okrunjeni državni prvaci

Pobjednici pojedinačnog prvenstva HrvatskeZagrepčani Marina Letica i Boris Krčmar novi su prvaci Hrvatske u seniorskoj konkurenciji. U konkurenciji igrača druge kategorije slavio je Igor Krivo iz Splita, dok je kod trećekategornika najbolji bio Dario Maras iz Zagreba. Ranije je naslov u juniorskoj konkurenciji osvojio Filip Ljubenko iz Zagreba.

Marina Letica svakako nije iznenađenje samo je još jednom potvrdila da je najbolja u državi. Dan prije podigla je pehare kao ukupna pobjednica masters serije u sezoni 2018./19., pobjednica u Cricketu i parovima. Sada se okrunila i kao državna prvakinja u disciplini 501 MO.

 

 

Svi osvajači pehara

Svi osvajači pojedinačnog prvenstva Hrvatske u Pikadu

(Slijeva stoje: Tihomir Mamić predsjednik HPS-a, Sandra Ivić, Marina Letica, Igor Krivo, Nenad Petrović, Boris Krčmar, Dario Strmečki, Natalija Šimac  / Slijeva čuče: Mislav Domazet, Igor Perak, Dario Maras, Josip Penić)

Boris Krčmar je i zadnjeg dana prvenstva zadržao formu od proteklog dana i pokazao igru koja je bila zadivljujuća. Nakon što je u subotu osvojio naslove prvaka Hrvatske u disciplinama Cricket i Parovi (s Mišom Stankovićem), dan kasnije je zaokružio priču i dodao najcjenjeniju titulu, onu u elitnoj disciplini 501 DO. To mu je deveti put u posljednjih dvanaest sezona da osvaja najprestižniju domaću titulu.

U finalu je pobijedio Splićanina Nenada Petrovića za kojeg bolji poznavatelji pikada u Splitu kažu da to nije nikakvo iznenađenje. Bronca je na kraju pripala Dariju Strmečkom koji je na prvenstvu pokazao nevjerojatne partije pikada. Njegova igra bila je iznimna u cijelom turniru a posebno se pokazao u polufinalnom meču sa Borisom Krčmarom. Taj meč po mnogima je bio finale prije finala jer je Strmečki čak vodio Krčmara sa 3:1 da bi u završnici došao u egal na 5:5 i da je imao još malo sreće možda je i mogao slaviti. Ovako mu ostaje uspomena na dobru igru I pehar za treće mjesto, a nama razmišljanje kako iskoristiti tu preciznost i mirnoću koju pokazuje Varaždinec.

 

RANI OPROŠTAJ VLADIMIRA LEŠIĆA I IZNENAĐENJE PETROVIĆA

U dvobojima po skupinama Vladimir Lešić aktualni reprezentativac u skupini E nije uspio proći pokraj Alana Ljubića i  Romea Grbavca. Oba susreta izgubio je sa minimalnom razlikom i tako se u ranoj fazi oprostio od turnira. U ostalim skupinama nije bilo nekih iznenađenja pa su se liste za nastavak turnira očekivano formirale.

No osmina finala je zato obilovala nizom zanimljivih susreta. Biškupić izbacuje Cavrića, Neno Petrović Mišu Stankovića, a Dragutin Pečnjak Danijela Ivezića. U četvrt finalu novim pobjedama (Petrović protiv Biškupića, Strmečki protiv Čegira) pokazuju da su spremni ići do kraja. Krčmar ne posustaje pa tako u osmini izbacuje Ljubića, a u četvrt finalu Pečnjaka. U polufinalnim mečevima sastali su se Grbavac protiv Petrovića i Strmečki protiv Krčmara. O ovom drugom susretu već smo sve rekli, a u drugom polufinalu iako je Grbavac pokazivao odličnu igru na kraju je ipak slavio puno smireniji Nenad Petrović. Na kraju turnira zlato odnosi Krčmar, srebrom se okitio Nenad Petrović, dok broncu u Varaždin nosi Dario Strmečki.

 

KOD SENIORKI LETICA

Kod djevojaka u skupinama nije bilo nekih iznenađenja, mada smo očekivali od splićanke Ane Mamut bolji plasman. Možda je i ždrijeb napravio svoje, jer je Ana kao drugoplasirana iz kvalifikacija upala u skupinu sa Leticom i Sandrom Ivić koje su došle do postolja na ovom prvenstvu. Marina Letica je nervozno krenula pa je u prvom susretu protiv Ane Mamut bila u laganoj krizi koju Ana nije iskoristila. Na kraju se to pokazalo kobnim za Anu Mamut jer je Ivić pobijedila i Leticu i Anu pa kao prvoplasirana prošla dalje, dok se Ana Mamut morala oprostiti od turnira. Iznimnu igru u skupinama pokazale su i  Josipa Krželj u skupini D, Kristina Ivanković u skupini C, te Katarina Vidačković u skupini B. Sve su u skupinama imale po dvije pobjede i maksimalnih 6 bodova. U četvrtini finala Josipa Krželj neočekivano gubi od Natalije Šimac i oprašta se od turnira. Marina Letica tijesno sa 3:2 slavi protiv dobro raspoložene Katarine Vidačković, dok Sandra Ivić sa lakoćom riješava Rinu Radun, a Kristina Ivanković Maju Tešiju. U polufinalnim ogledima Natalija Šimac prebacuje u veću brzinu i sa visokih 4:1 zaustavlja Ivićku na putu do zlata. U drugom polufinalu Letica se budi i odlučuje da neće ispustiti pruženu šansu i maestralno sa 4:0 pobijeđuje Kristinu Ivanković. U susretima za zlato i broncu pobjeđuju Letica i Ivić suigračice iz kluba, srebro ide sa Natalijom Šimac u Rijeku, dok je Kristina Ivanković ostala sa drvenom medaljom. Utjehu je sigurno našla u peharima koje je osvojila dan prije u cricketu i parovima te tako ipak zadržala kontinuitet dobrih igara ove sezone.

 

KRIVO ŠOKIRAO KONKURENCIJU

U konkurenciji igrača druge kategorije sve je iznenadio Splićanin Igor Krivo. Član Pikado kluba Dioklecijan već je u Skupini F pobjedama protiv Petra Jelavić Šako (3:2) i Davora Mijatovića (4:1) pokazao da će biti opasan. U osmini finala dobio je Dominika Božića sa (4:2), u četvtfinalu Vladu Milanovića (5:0), te u polufinalu Ivana Močića sa (6:2).

U drugom polufinalu viđena je prava drama u kojoj je Mario Listeš ipak izdominirao Mislava Domazeta sa rezultatom (6:2). Mislav Domazet je kao ukupni pobjednik masters serije ipak bilo blagi favorit. Finale je donijelo još jednu odličnu utakmicu u kojoj je Krivo slavio nad odličnim Mariom Listešom. U borbi za broncu Domazet je pobjedio Močića i tako na kraju pokazao zašto je bio favorit ovog turnira.

 

MLADI MARAS POMRSIO RAČUNE

U trećoj Kategoriji pehare pobrali igrači iz “drugog plana”. Naime neposredno prije prvenstva zaprimili smo nekoliko mailova i poziva od jednog dečka sa pitanjem: “Dobar dan, ja sam druga rezerva u 3. kategoriji, ima li kavih odustajanja da ne moram igrati kvalifikacije”. Naravno, radilo se o Dariju Marasu mladiću sa zagrebačkom adresom koji igra za PK Sesvete. I da, odustala su dvojica natjecatelja pa je Maras upao na turnir sa dvadesete pozije. Iako je u skupini jednu dobio a jednu izgubio to mu je bilo dovoljno da kao drugoplasirani ode dalje. U nastavku dobiva Davora Bubića, Igora Šturmana, a u polufinalu Branka Katunarića. U finalu ga je čekao suigrač iz kluba Josip Penić koji je dan prije osigurao završnicu kroz dodatne kvalifikacije, i to kao drugoplasirani. U međusobnom susretu dvojice klupskih suigrača slavio je Maras rezultatom (7:5). Broncu je osvojio Vukovarac sa karlovačkom adresom, Igor Perak.

Nakon 26. Pojedinačnog PH, pred našim je igračima najmasovnije ekipno natjecanje pod ingerencijom Hrvatskog pikado saveza -  Ekipno prvenstvo Hrvatske. Domaćinstvo je ove sezone pripalo Senju, gdje će ekipe koje su izborile plasman u svojim županijskim savezima od 27. – 28. travnja 2019. pokušati doći do titula ekipnih državnih prvaka u tri muške kategorije, te u kategoriji dama.

Do idućeg susreta na crti brojimo nešto malo manje od mjesec dana. Osvajačima odličja na 26. Pojedinačnom PH još jednom od srca čestitamo na ostvarenim rezultatima, a igračicama i igračima koji su nastupali na natjecanju zahvaljujemo na fer i korektnom sportskom ponašanju tijekom oba dana natjecanja. Onima koji nisu bili korektni i na razini sportskog ponašanja ostavljamo na dušu jer nikad nije kasno za novi početak.

 

26. POJEDINAČNO PH, DUGA RESA 2019.

KOMPLETNI REZULTATI
Seniorke 501 MO……................…(pdf)
Seniori 1. kategorija 501 DO….…(pdf)
Seniori 2. kategorija 501 MO….....(pdf)
Seniori 3. kategorija 501 SO….....(pdf)

.

SVI OSVAJAČI PEHARA

SENIORKE – 501 MO
1. Marina Letica
2. Natalija Šimac
3. Sandra Ivić

SENIORI 1. KATEGORIJA – 501 DO
1. Boris Krčmar
2. Nenad Petrović
3. Dario Strmečki

SENIORI 2. KATEGORIJA – 501 MO
1. Igor Krivo
2. Mario Listeš
3. Mislav Domazet

SENIORI 3. KATEGORIJA – 501 SO
1. Dario Maras
2. Josip Penić
3. Igor Perak