Baner

6. 3. 2019.

Pikado aparati steel tipU sezoni 2018/2019 HPS je pokrenuo seriju turnira u klasičnom pikadu, u konkurenciji seniora i seniorki. Sveukupno su održana tri turnira iz masters serije na kojima je sudjelovalo oko 50 natjecatelja registriranih u HPS-u.

Za prvu sezonu i “porođajne muke” možemo reći da smo uspjeli, a kad odradimo Pojedinačno i Ekipno prvenstvo Hrvatske zadovoljstvo će biti tim veće. Suorganizator  1. Pojedinačnog i Ekipnog prvenstva Hrvatske biti će PS Grada Zagreba. Prvenstvo će se održati 25.05.2019 godine u Sportskom centru „Sava sport“ Vladimira Vidrića 12, 10360 Sesvete.  

S obzirom da mnogi igrači nisu imali priliku upoznati se s osnovnim informacijama i sustavom natjecanja u klasičnom pikadu, ovom prilikom objavljujemo pravila i sustav natjecanja na predstojećim prvenstvima RH.

Pojedinačno prvenstvo

Seniori

 • Nastup na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske osigurava 16 prvoplasiranih natjecatelja sa završne HPS masters liste.
 • Ukoliko neki od natjecatelja koji je osigurao izravno pravo sudjelovanja otkaže nastup do termina koji odredi Hrvatski pikado savez, tada se cijela Masters lista ispod njega pomiče za jedno mjesto prema gore. To znači da pravo sudjelovanja ostvaruje prvi igrač koji se nalazi ispod crte, odnosno prva rezerva
 • Ukoliko neki od natjecatelja koji je osigurao izravno pravo sudjelovanja otkaže nastup nakon termina koji odredi Hrvatski pikado savez, tada se više ne pomiče Masters lista, već direktno na mjesto igrača koji je otkazao upada sljedeća rezerva s ukupnog poretka masters liste i na taj se način dalje popunjavaju mjesta. Nakon što započne prvenstvo više ne postoji mogućnost popunjavanja mjesta ukoliko netko otkaže nastup, odnosno ono ostaje upražnjeno.
 • Turnir se igra na listi 16 po jednostrukom nokaut sustavu (samo desna strana), a igrači se križaju po sljedećem ključu: 1-16, 8-9, 3-14, 6-11, 4-13, 5-12,7-10, 2-15
 • U osmini finala se igra po sustavu bolji u sedam (7) setova, u četvrtfinalu bolji u devet (9) setova, u polufinalu bolji u jedanaest (11) setova, te u finalu i susretu za treće mjesto bolji u trinaest (13) setova.

Seniorke

 • Nastup na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske osigurale su sve natjecateljice sa završne HPS Masters liste.
 • Ukoliko neka od natjecateljica koja je osigurala izravno pravo sudjelovanja otkaže nastup do termina koji odredi Hrvatski pikado savez, tada se cijela Masters lista ispod nje pomiče za jedno mjesto prema gore.
 • Nakon što započne prvenstvo više ne postoji mogućnost popunjavanja mjesta ukoliko netko otkaže nastup, odnosno ono ostaje upražnjeno.
 • Turnir se igra po jednostrukom nokaut sustavu (samo desna strana), a natjecateljice se križaju po principu kao i kod seniora.
 • U osmini finala se igra po sustavu bolji u sedam (7) setova, u četvrtfinalu bolji u devet (9) setova, u polufinalu bolji u jedanaest (11) setova, te u finalu i susretu za treće mjesto bolji u trinaest (13) setova.

Ekipno prvenstvo

Seniori i seniorke

 • U konkurenciji seniora i seniorki može nastupiti maksimalno po 16 ekipa u svakoj konkurenciji
 • HPS će objaviti datum do kojeg će prikupljati prijave ekipa za nastup na EP Hrvatske.
 • Ekipe se mogu prijaviti samo sa igračima koji su registrirani za isti klub u elektronskom pikadu u sezoni 2018./2019.
 • Sve se utakmice igraju na zapisnicima za ligašku utakmicu (17 susreta). Utakmica se sastoji od 16 pojedinačnih susreta i jednog susreta parova.Susret parova igra se samo u slučaju neodlučenog rezultata, nakon odigranih pojedinačnih susreta.
 • Prednost prvog bacanja strelice određuje se bacanjem po princiou „tko osvoji bull“. Pri tom za „bull“ prvi baca igrač koji je osvojio u bacanju novčića
 • Utakmica se prekida u trenutku kada jedna ekipa dođe do 9 osvojenih susreta
 • Turnir se igra na listi 16 po jednostrukom nokaut sustavu (samo desna strana), a parovi će se odrediti ždrijebanjem prije početka prvenstva.

 

Ovom prilikom HPS poziva sve zainteresirane klubove koji imaju ambiciju igrati klasični pikado da se prijave na predstojeće prvenstvo Hrvatske. Zbog obaveza prema HOO i WDF-u Hrvatski pikado savez će u perspektivi morati sudjelovati sa svojom izabranom vrstom na turnirima diljem svijeta. Već ove sezone HPS namjerava poslati državne prvake na jedan od turnira iz WDF ili BDO asocijacije.

Copyright © 2020 Hrvatski Pikado Savez. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates